Sunucu (Server) Tipleri Nelerdir ?

Sunucu (Server), herhangi bir ağ üzerinde bir programı yada bir bilgiyi farklı kullanıcılara/sistemlere paylaştıran/dağıtan donanım veya yazılıma verilen genel isim olarak tanımlanır. Veri aktarımının sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi ve depolamanın da güvenli olması için sunucular oldukça önem taşırlar.İşte tam bu noktada sunucular devreye girmektedir. İnsanların özellikle çalıştığı mekanlardaki makineler, bir diğer makineler ile koordine bir şekilde veri akışını sağlamazsa zaman ve veri kaybı olabilir.Hızlandırılmış ve özellikleri artırılmış sunuculara her zaman ihtiyaç doğmaktadır.

Sunucuların kullanıldığı tek bir alan olmadığı için, farklı amaçlara göre farklı donanımlarda ve özelliklerde sunucular bulabilmek mümkündür. Örnek verirsek, ufak bir işletmede kullanılan sunucunun 10-15 bilgisayara hizmet edeceğini varsaydığımızda bu sunucu için öncelikli hedef %100 ulaşılabilirlik olmuyor, sonuçta mesai bitince tüm sistemler gibi sunucu da kapatılıyor. Bu sistem için önemli olan, bilgi bütünlüğü. Ancak bir web sunucusu için esas öncelik ise %100 ulaşılabilirlik ve bilgi bütünlüğüdür.

Günümüzde sıkça duyduğunuz ve tercih edilen sunucu tipleri ise şu şekildedir;

Sunucu-Tipleri

 – Rack Mounted Server (1U-2U-4U) : Artık günümüzde en çok tercih edilen sunucu tipi rack mounted sunuculardır.Bu sunucuların asıl amacı, az yer kaplaması ve özel bilgisayar raflarına (kabinetlere) yerleştirilebilmeleridir. 1U ifadesi, unit, yani bir raf yüksekliğinde, 1.75 inç yüksekliğinde demek oluyor. 2U ise 3.5 inç yüksekliğinde demektir. Netdirekt veri merkezimizde 2000 adet rackmount sunucu barındırabilmekteyiz.

Şuanda satışta olan Fujitsu RX100 S6 – Fujitsu RX100 S8 ve Fujitsu RX200 S8 sunucularımız rack mount tipli sunuculardır.Sunucuları incelemek için tıklayınız. 

– ATX/Tower Server : Küçük/orta/büyük ölçekli şirketleri çok sık bu tip sunucuları kullanmaktadırlar. Örneğin bir veritabanı sunucusu veya dosya sunucusu da bu sistemlerden yapılabilir. Bu sistemlerin avantajı, bol genişleme ve disk yuvasına sahip olmalarıdır.Yine web sitemizde satışı devam eden Fujitsu TX100 S2 sunucu ATX kasadır.

Sunucular Hangi Amaçla Kullanılır ?

Sunucular genel olarak hosting sunucularında barınamayacak, bu sunucuların websitenize yeterli gelemeyeceği durumlarda size önerilmektedir.Nitekim hosting sunucuları paylaşımlı sunuculardır.

Sunucular kullanım amaçlarına göre ise aşağıda ki gibi sıralabilir;

– Web/FTP Server
– DNS Server
– Database Server
– Oyun Server
– Backup Server
– Medya(Encoding/Streaming) Server