WordPress siteler için CDN ve pratik kurulum

CDN , kullanıcılarınızın çoğrafi konumuna göre siteniz üzerinde bulunan zengin içeriklerin kullanıcılara en yakın uzaklıktaki veri merkezinden iletildiği bir içerik dağıtım ağıdır.

Örneğin kişisel bir WordPress blog siteniz var. Normal şartlarda hosting sağlayıcınız neresi ise , bir kullanıcı sitenize ulaşmak istediğinde bu sunucuya bağlantı gerçekleştirilir. Fakat internet erişimlerinin hızla arttığı günümüzde , siteler üzerinde yer alan zengin içeriklerde gün be gün artmaktadır. Sitenizde yer alan her resim , video ya da indirilebilir objeniz için bu sunucu ile kullanıcı arasında bir alış-veriş olmaktadır. Sitenizin ziyaretçileri artmaya başladığında bu alış-veriş sunucuları aşırı olarak yormakta ve sitenize girişler yavaşlamakta ya da erişim problemleri ortaya çıkmaktadır.

CDN servisi kullanan WordPress blogları siteleri üzerinde yer alan ve sunucu tarafına en fazla yoğunluğu yaratan görsel içeriklerini , flash dosyalarını , videolarını ya da dökümanlarını CDN üzerinden yayınlayarak sunucu ve network problemlerinin önüne geçmektedirler.

CDN kullanan bir wordpress bloğunuz olduğunu düşünelim ve hosting sağlayıcınızın sunucuları da İstanbul’da olsun . Antalyadan sitenize girmeye çalışan bir kullanıcı bu içeriklerin hepsine kendisine en yakın olan veri merkezinden alacaktır. Fakat CDN kullanmıyor olsaydınız , ziyaretçileriniz nereden sitenize giriyor olurlarsa olsunlar İstanbula kadar erişmek zorunda kalacaklardır. Ara networklere ulaşmayan kullanıcılar sitenizi daha hızlı erişeceği için geri dönüş oranları ve sitenizde ziyaretçilerin kalma oranları çok artacaktır .

CDN kullanımı zannedilenin aksine çok kolaydır. WordPress siteniz için CDN kurulumu için Yardım Merkezimizde yer alan dökümanları inceleyebilir ve şu anda ücretsiz ve online aktif edilen 5 GB CDN paketimizden yararlanabilirsiniz.

Teşekkürler

Günceleme #1 : Müşterilerimizden gelen yoğun istekler üzere Drupal CMS sistemleri içinde yeni bir Drupal CDN Kurulum dökümantasyonu hazırlanmıştır.