Parolanız Güven Veriyor mu?

Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan İnternet, gerçek hayatta gerçekleştirilen birçok aktivitenin kendisi üzerinden de yapılabilmesini sağlayan bir portaldır. Ancak internet, tüm bu avantajlarına rağmen tehdit unsurlarıyla da kullanıcıları fazlasıyla rahatsız edebiliyor. İnternetin ve teknolojinin bu denli hayatımıza girmesi ile kullandığımız şifrelerin sayısıda çok artmıştır.Güvenlik kodları, program şifreleri, kredi kartı şifreleri, pin kodları, e-posta hesabı şifreleri, bankamatik şifreleri gibi artık her yerde şifre kullanılması gerekmektedir.

cracking-password

Şifrenizin hem unutmayacağınız kadar kolay, hem de güvenli olması için izlemeniz gereken basit adımlar vardır.

  1. Size iletilen geçici şifreleri kullanmayın, hemen değiştirin.
  2. En iyi parola oluşturma yöntemleri küçük harf, büyük harf, rakam ve özel karakterlerden oluşan parolalardır.
  3. Size özgü, sizi tanımlayan özel bilgileri kullanmayın. Ad, soyad, telefon numarası, tc kimlik no kredi kartı son dört rakamı gibi.
  4. Kelime kullanacaksanız, kullanacağınız kelimeleri tam olarak kullanmayın, kısaltarak ya da içinden bazı karakterleri atarak kullanın.
  5. Bilgisayarda şifre oluşturuyorsanız bunları sanal klavye kullanarak girin. Klavyeden basılan tuşları alabilen kötü amaçlı yazılımlar çok sayıda bulunmaktadır.

    Not : Korumanız gereken en önemli şey epostanızdır. E-postanız bir kere elinizden alınırsa üye olduğunuz bir çok yere erişilebilir! Web sitelerine üye olurken kullandığınız şifre ile email için kullandığınız şifrenin aynı olmamasına dikkat etmelisiniz.

Leave a Reply